Rugby Tag

Râmnicu-Vâlcea e fost un județ pilot în dezvoltarea rugby tag-ului prin demararea în anul 2010 a priectului european ”Building bridges between countries” care s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani printr-o colaborare între Colegiul Național ”Mircea cea Bătrân” din Rm. Vâlcea și Crown Wood School din Londra. Alături de colegul meu, prof. Drd. Bogdan Matei, am lucrat împreună cu membrii activi ai fundației Tag Rugby Trust din Londra, conduși de către Trevor Martingell, la implementarea și dezvoltarea acestui sport în școlile din județul Vâlcea, ceea ce facem și în prezent.

Începând cu anul 2010 am organizat primele echipe de rugby tag din județul Vâlcea, în cadrul Colegiului Național Mircea cel Bătrân: echipa claselor primare care a purtat numele Voievozii și echipa claselor gimnaziale care a purtat numele Lupii Negri.
Prima participare la Finala de rugby tag a României din cadrul ONSȘ am avut-o cu echipa Lupii Negri și am obținut mențiune iar cu echipa VOIEVOZII am obținut medalia de argint, deci titlul de vicecampioni ai României, în anul 2013.
Anul 2013 reprezintă și un alt punct de referință pentru istoria sportului din județul Vâlcea: prin formarea unui trio formidabil, alături de colegii mei prof. Drd. Bogdan Matei și Mihail Dumitrescu am fondat primul club sportiv vâlcean care are ca principală activitate sportivă practicarea rugby-ului. Numele ales pentru clubul nostru este CLUB SPORTIV DE TINERET LYKAIOS. În prezent sunt active trei secții: rugby tag, fotbal și ciclism, având în atenție tenis de câmp și sah. Este cel mai mare club sportiv privat din județul Vâlcea.

Anul 2011 a reprezentat organizarea celei de a doua echipe de rugby tag pentru clase primare în cadrul Colegiului Național Mircea cel Bătrân, aceasta activând sub aceeași titulatură: VOIEVOZII. Am cucerit în anul 2014 titlul de Campioni ai României în cadrul finalei de rugby tag desfășurată chiar la Râmnicu-Vâlcea, încununând o muncă neîntreruptă de patru ani.

Anul 2012 reprezintă organizarea primului turneu de rugby tag din istoria județului Vâlcea: CUPA VOIEVOZILOR. Este o competie dedicată păstrării memoriei atât a voievodului Mircea cel Bătrân, din partea căruia avem prima atestare istorică a orașului nostru, într-un hrisov de la 4 septembrie 1389, dar și a tuturor voievozilor cîrmuitori ai Arcului Carpatic. Este de asemenea anul în care, împreună cu colegul meu, prof. Drd. Bogdan Matei, am hotărât să introducem acest sport în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, organizând primele etape județene de rugby tag în județul Vâlcea iar în paralel, Federația Română de Rugby în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării au organizat prima finală de rugby tag la nivel de clase gimnaziale și primare.

Anul 2013 a presupus nu doar fondarea Clubului Sportiv de Tineret LYKAIOS ci și fondarea LYKAIOS YOUNG LEADERS GROUP precum și a primei echipe de rugby tag pentru clasele de liceu, în cadrul aceluiași colegiu din județul Vâlcea. Numele echipei este LUPII NEGRI LYKAIOS iar în anul 2015 am obținut Mențiune la Finala de Rugby Tag din cadrul ONSȘ dedicată claselor de liceu.

De asemenea, în același an, a fost obținută Mențiune și de către echipa de rugby tag condusă de către d-l prof. Drd. Bogdan Matei, în cadrul Finalei Naționale a Olimpiadei Gimnaziilor, desfășurată la Bârlad.

Anul 2014 reprezintă prima încercare de organizare a unei echipe consolidate de rugby pentru elevii de liceu. De asemenea începând cu vara acestui an vom demara un amplu program de selecție pentru practicarea rugby-tag-ului și a rugby-ului de catre tinerii cu vârste cuprinse între 8-18 ani, dat fiind faptul că acum deținem un teren propriu de antrenament.

Pentru anul școlar 2015-2016, a fost alcătuit un nou lot reprezentat de elevi de gimnaziu, proiectul purtând denumirea VOIEVOZII LYKAIOS. Scopul primordial al acestui lot a fost obținerea calificării la Etapa Finala de Rugby Tag a României, în cadrul Olimpiadei Gimnaziilor, lucru care s-a și întâmplat, obținând Mențiune la Bârlad.
Lotul este format din următorii elevi ai Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân”: Cozma Sânziana, Crăineanu Alexia, Tudose Denise, Manolache Dariana, Alexandru-Gruia Eduard, Constantinescu Teodor, Vasilescu Rareș, Barbu Daniel, Corșoreanu Vlad, Constantinescu Mihail, Guțui Sebastian, Tănăsoiu Bogdan, Tufoi Sebastian, Rusu Sebastian, Cristea Ștefan, Popa Robert, Mocioacă Vlad.
După cum se observă, activitatea de implementare și dezvoltare a rugby-tag-ului presupune nu doar practicarea sportului ci și dezvoltarea abilităților de leadership prin practicarea unui set de valori fără de care întregul demers educațional ar fi inutil.
Din perspectiva noastră, valorile europene nu pot avea sustenabilitate fără respectarea și menținerea tradițiilor și valorilor comunității naționale în care trăim. De la alegerea numelui echipelor de rugby tag până la adoptarea numelui LYKAIOS pentru club, totul reprezintă dezvoltarea unui cadru simbolic educativ nonformal care are ca rol determinant construirea de tineri lideri capabili să devină cetățeni valoroși pentru comunitățile în care vor trăi și care vor putea exprima liber valorile spațiului carpatic. Lykaios este personificarea divinității prin imaginea totemică a lupului și a fost folosit ca zeitate în spațiul tracic la sud de Dunăre iar numele echipei Lupii Negri a fost ales deoarece detest teoria conform căreia suntem urmași ai Romei. Consider, pe baza argumentelor istorice, că suntem descendenți ai poporului dacic iar aceștia se supranumeau: daos, adică fiu ai lupilor.
Suprapunerea abilităților fizice și psiho-cognitive, necesare unui jucător de rugby tag în cazul nostru, peste abilitățile și insușirile definitorii ale unor imagini totem aparținătoare spațiului natal, deține o importanță covârșitoare în reprezentarea figurativă subliminară a individualității singulare dar mai ales colective, având în vedere locul jucătorului în raport psiho-cognitiv cu echipa.
Ca rezultat al implementărilor succesive în diferite școli din Râmnicu-Vâlcea precum și în localitățile din jur, astăzi avem peste 500 de elevi care practică rugby tag în unitățile școlare respective, numărul acestora crescând anual.

Aboneaza-te la newsletter

Fii la curent cu cele mai noi stiri si evenimente.

Lykaios© 2020